Koelte bewaren bij tropische warmte

Een rozenkweker deelt met Dick Visser zijn zorg over de aanhoudende warmte. Er zijn op zijn bedrijf voorzieningen nodig voor een mobiele koelinstallatie, zo is zijn overtuiging. Welke investeringen komen daar bij kijken?

Dick begrijpt zijn zorg: “Deze man kweekt rozen van de allerhoogste kwaliteit in 5 kassen op verschillende locaties. In aanloop naar aanhoudend warm weer is het logisch dat hij nadenkt over maatregelen die hij kan nemen als zich problemen met de koeling voordoen”, vertelt Dick. “Deze ondernemer kent PinC Agro en de diensten die we leveren in noodsituaties en weet dat we hem ook kunnen helpen met het opstellen van een noodplan. Je hebt dan een draaiboek klaarliggen met activiteiten die je uitvoert als zo’n koelrisico zich werkelijk voordoet én je zorgt ervoor dat de infrastructuur van het bedrijf daarop is (of wordt) aangepast.”

“Oplossing bedenken en gelijk regelen, zo zitten veel mensen in elkaar”
Dick stelt voor om eerst te onderzoeken of een noodplan voor mobiele koeling wel een goede oplossing is. “We beginnen met een risico-inventarisatie: In een uurtje schetsen we de situatie en benoemen we de impact van eventuele bedreigingen en kansen. Dat leidt tot het juiste inzicht in het ’probleem’ en we verkennen zo gelijk de oplossingen.”

Dick verstaat de kunst van vragen en doorvragen
Als de 2 mannen in gesprek zijn, stelt Dick vragen en visualiseert hij op een flipover: “Hoeveel koelcapaciteit heb je in de bestaande situatie? Hoeveel ben je kwijt als 1 installatie uitvalt? Hoe lang kan je zonder koeling? Wat is acceptabel bij minder koeling in combinatie met verlies van kwaliteit aan de rozen? Welke maatregelen kan je treffen?” Dick spiegelt het probleem van de kweker en vertelt dat deze methode altijd tot nieuwe inzichten leidt: “Deze ondernemer kan zijn eigen probleem oplossen met een creatief koelplan, een ander teeltplanregime, krijt op de kas en uitwisselbaarheid van machines.”

Er ligt een aanzet voor een noodplan, zonder installatiekosten
“Ik zie hier een ondernemer met een zorg minder, daar kan ik echt van genieten”, zegt Dick met een tevreden grijns. “Maar het is niet klaar. Hij heeft nog wel iets om over na te denken: Accepteert zijn managementteam de oplossingen die in beeld zijn? Hoeveel risico vinden zij acceptabel? Wat gaan ze met de inzichten doen? Zelf ben ik vooral benieuwd naar het vervolg. In de ideale situatie schrijf je de oplossingen uit in een noodplan. Vanuit PinC Agro kan ik zo’n proces begeleiden en ook het noodplan maken. Het kan nog steeds zo zijn dat ze toch voor de zekerheid van een mobiele koelinstallatie kiezen. Dit verhaal krijgt zeker een vervolg.”

‘Grip op Continuïteit’ biedt agrarisch ondernemers periodiek een continuïteitsgesprek. Je bepaalt zelf waar je wilt beginnen, met inzicht in je risico’s, een preventieplan of noodplan. Dick en zijn collega’s helpen je graag, informeer naar de mogelijkheden