Nadenken over uitval

Daar lagen we, midden op de Maas, te wachten op hulp: “Excuus, storing. Je krijgt je geld terug, ik ga bellen om te vragen wat ik moet doen.” Berry Looijen is continuïteitsadviseur bij PinC Agro, in deze blog verbaast hij zich over de uitval van een veerpont. Hij vergelijkt deze pech met ‘Grip op Continuïteit’ voor agrariërs.

Totaal geen grip op uitval. Hoe gaat dat bij agrariërs?
In mijn vrije tijd knutsel ik graag aan een oude landrover, ik heb de auto opgeknapt en recent is mijn aanwinst goedgekeurd voor de APK. Vandaag is het een mooie dag, ik ben met mijn vader onderweg om de landrover op te halen. Straks maken we onze eerste rit over de openbare weg! Nu staan we nog op de veerpont die ons over de Maas vaart. Ik betaal de overtocht, op hetzelfde moment klinkt er een luid piepend alarm… De pont is stilgevallen.

Geen noodplan, geen reservemotor, geen handlier, niets!
We staan met 4 personen en 3 auto’s op een veerpont die midden op de Maas ronddobbert. De motor is uit en herstarten helpt niet. Gelukkig is het rustig en hinderen we geen vrachtboten. De kapitein staat te bellen en vraagt wat hij moet doen. Ik verbaas me: “Geen hulpmiddelen, geen reservemotor, geen handlier. Zelfs geen idee over hoe je zo’n situatie oplost, maar je baas bellen voor overleg… Hier is weinig grip op de situatie en continuïteit van de veerdienst.”

Na een half uur verschijnt de brandweer met een reddingsboot
Ze komen ons redden. Aan boord van de brandweerboot zit ook de monteur, hij werkt toevallig bij de vrijwillige brandweer en is voor deze klus is opgeroepen. Ook hij krijgt de veerpont niet aan de praat, dus duwen ze het pontje met de brandweerboot naar de kant. Ondertussen zijn we een uur verder. De kapitein vertelt de wachtende automobilisten en fietsers dat de veerpont niet langer vaart, ze kunnen gebruik maken van de veerdienst 15 kilometer verderop.

Je wil toch niet afhankelijk zijn van hulpdiensten?
Ik denk aan de tuinders en veehouders die ik adviseer over de continuïteit van hun bedrijf: “Agrariërs zijn zich goed bewust van het belang om continue te leveren. Maar zit er ook continuïteit in het bespreekbaar maken en houden van nieuwe ‘uitval problemen’ en mogelijke oplossingen?

Weet wat je moet doen bij uitval
Uitval van elektra, ventilatie, koeling, verwarming, alarmering, belichting, transformatoren zijn reële voorbeelden van risico’s op een agrarisch bedrijf. In dit soort situaties wil je geen paniek, je wilt snel handelen. Dan helpt het als je vooraf nadenkt over je kritische werkprocessen en eventueel een noodplan voorbereidt. PinC Agro kan je daarbij helpen met een bedrijfskundige aanpak Grip op Continuïteit speciaal voor agrariërs.

P.S. Van A naar Beter! Voor mijn bedrijfscontinuïteit rijd ik bewust om, dat geeft meer ontsnappingsruimte dan de veerpont 😉