Teelt gered, met een slim idee van een sleepslang

Het waterbassin van een potplantenkweker loopt leeg als gevolg van gesmolten leidingwerk door een warmgelopen pomp. Er is 1.500 m³ water verloren gegaan. Met een kas vol saintpaulia’s en warm weer op komst, is het verlies van zoveel water over een paar dagen een probleem. Drie hectare planten hebben water nodig, dat vraagt om een oplossing.

Hoe pak je zoiets aan?
De verzekeringsadviseur van deze kweker neemt contact op met Interpolis en krijgt het advies om de situatie ook te melden bij PinC Agro. De pomp en het leidingwerk zijn kapot, schade aan de teelt is nog te voorkomen. Op dat moment is al duidelijk dat het bedrijf bassinwater kan gebruiken van de buren met daarbij een afstand van 600 meter om te overbruggen.

Rick van Heiningen is continuïteitsadviseur bij PinC Agro
Hij brengt voor hij terugbelt de situatie in beeld met een Globespotter, een webapplicatie voor luchtfoto’s: Hoe krijgen we het water uit het bassin van de buurman in het bassin van dit bedrijf? Rick bedenkt 2 oplossingen: “Om het watertekort aan te vullen, kun je een waterwagen (ca. 12 m³ water per rit) uit de wegenbouw gebruiken. Of een sleepslang (tot wel 3 kilometer lang) die boeren inzetten om mest naar het land te pompen.

Ricks telefoontje wordt met opluchting ontvangen
“Met deze 2 oplossingen gaf ik de ondernemer het gevoel ‘dit komt goed’. Een waterwagen kon niet bij het bassin komen, dus kozen ze voor de oplossing met de sleepslang. Door deze simpele, snel uitvoerbare oplossing was de stress van het watertekort snel over. We konden taken verdelen, ze belden zelf de loonwerker om personeel en machines te regelen. Het creatiefst vond ik de vinding om de slang door een duiker onder de weg door te leiden! Zo had het verkeer er geen last van en de afstand was korter, maximaal 250 meter. Toen ik een dag later bij het bedrijf langsreed, zag ik de waterpomp al klaar staan en een rol met brandslang. De zware sleepslang bleek voor deze afstand niet nodig. Ze konden nog dezelfde middag starten met overpompen. Binnen 2 dagen was het dreigende watertekort opgelost, ruim voor de deadline van droogstand van de gewassen.”

Rick: “De kern van het succes is je probleem delen en er met elkaar een oplossing voor bedenken.”
In de situatie van het dreigende watertekort merkte ik aan de ondernemer dat het geruststellend werkt als iemand met je meedenkt over oplossingen. De teelt is gered, de sleepslang was snel bedacht en eenvoudig uit te voeren. Er zijn situaties waarbij het ingewikkelder is een oplossing te realiseren door tijdsdruk of omdat je bijzondere spullen nodig hebt. Dan heeft PinC Agro een stevig netwerk van partners  die meedenken.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *