Tijdelijk CO2 nodig, ook dat regelen we!

We hebben zuivere CO2 nodig voor een paprikateler van 1 mei tot 1 september’, een concrete vraag van verzekeraar Interpolis aan PinC Agro. Is dit op korte termijn te regelen?

Natuurlijk! Een vraag waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Denken in oplossingen zodat de teler zijn teelt, na een verstoring, zonder al te veel problemen voort kan zetten. Daar ben ik dagelijks voor in de weer!

Door na een brand
Om deze teler letterlijk uit de brand te helpen, zet Interpolis direct noodscenario’s in gang. Noodzakelijke gegevens zoals de benodigde CO2 en de periode worden direct gedeeld door de schade-expert. Ik kan dus meteen aan de slag.

Denken in oplossingen en snel schakelen
De paprikateler heeft na de brand een tweede ketel geplaatst om het warmtetekort op te lossen. Deze ketel heeft een condensor maar er is geen koppeling met de bestaande ketel voor CO2. Deze koppeling is een oplossing die nog verder wordt onderzocht door de verzekeraar. CO2 blijft echter op korte termijn nodig, maar de CO2 vraag per dag kan verschillen. We moeten dus flexibel zijn.

De vraag aan PinC Agro ‘vind een snelle oplossing zodat de teler toch de gewenste hoeveelheid CO2 kan doseren’. Dat de oplossing ligt in het leveren van een CO2 tank en zuivere CO2 is al snel duidelijk. Maar is voor het plaatsen van de tank ook een bouwvergunning nodig? Welke aansluitingen zijn nodig? En is er fundatie voor de tank nodig? De beste oplossing, blijft toch altijd maatwerk.

Aan de slag
Dus ik bel direct met onze partner voor het leveren van de CO2 oplossing om te sparren. Dezelfde dag maak ik ook een afspraak met de paprikateler. Een paar dagen later gaan we bij hem op bezoek en kunnen we de puntjes op de i zetten. Het plan van aanpak is klaar. Iedereen weet wat hij moet doen om precies die week later de CO2 tank te laten plaatsen.

Een week later: plaatsing CO2 tank & dosering van CO2
PinC Agro verzorgt de plaatsing en het in bedrijf stellen van de CO2 tank. Er is geen bouwvergunning nodig, maar er is wel een meldingsplicht. De tank wordt inclusief fundatie naast de kas geplaatst en wordt met een slang aan de CO2 installatie gekoppeld. Bewaking van de tank gebeurt via telemetrie. Hierdoor heeft de teler geen omkijken meer naar CO2 naleveringen. Dezelfde dag stellen we de installatie in gebruik en is CO2 dosering mogelijk.

Levering nieuwe WKK
Het gaat hierbij om een tijdelijke oplossing. In september wordt de nieuwe WKK bij de teler geleverd. Ik kijk met een goed gevoel terug op dit proces. Een tevreden teler, die echt ontzorgd is en door kan gaan met zijn teelt. Daar doe je het toch voor?

Dick Visser
continuïteitsadviseur PinC Agro

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *